Qua kunst staat Eindhoven in de eerste plaats bekend om het design. Eindhoven is de designstad van Nederland. Het design wat in Eindhoven wordt gemaakt, wordt over de hele wereld verkocht.

online casinoDenk bijvoorbeeld aan Piet Hein Eek. Hij is een meubelontwerper uit Eindhoven, maar produceert ook accessoires. Zijn producten worden over de hele wereld verkocht.

Of Marcel Wammes, overigens ook een meubelontwerper. Ook zijn designs zijn overal over de wereld gewild.

Het is dus geen wonder dat de Dutch Design Week juist in Eindhoven plaatsvindt. Elk jaar presenteren designers in Eindhoven hun werk. Dit gaat van meubelontwerpers tot kunstenaars en ontwerpers van allerlei andere soorten producten.

De groei van de designsector in Eindhoven

De designsector is een resultaat van de vele industriële bedrijvigheid in de stad. In Eindhoven werden veel verschillende producten geproduceerd. Dit heet de maakindustrie. De geproduceerde producten verschillen van televisies en andere gebruiksproducten voor de consument als eindgebruiker, tot medische apparatuur, bussen, chips voor computers, enzovoort.

De producten hebben een bepaalde technologie waardoor ze een verbetering zijn op de markt en daardoor worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan het Senseo apparaat. Dit was een nieuw soort koffieapparaat. Het koffieapparaat bestond al, maar de Senseo was een koffieapparaat die in enkele seconden een kopje koffie kon zetten. Dat was een nieuwe vorm van koffiezetten. Een nieuw product op de markt. Deze nieuwe technologie gaat samen met het ontwerp van een apparaat dat de consument aanspreek waardoor de consument het product wilt kopen.

Als gevolg van het baanbrekende ontwerp en de technologie van de Senseo, zijn andere vergelijkbare producten op de markt gekomen, zoals het Nespresso apparaat. De oorsprong van dit idee komt echt uit Eindhoven.

Hetzelfde geldt voor de cd. De cd is in Eindhoven bedacht. De cd was een geheel nieuw product op basis van geheel nieuwe technologie en innovatie. Hier hoorde natuurlijk een cd-speler bij met een mooi design. Dit is in Eindhoven bedacht en uitgevoerd door Philips.

De maakindustrie en design gingen zo hand in hand. In Eindhoven zijn op deze manier baanbrekende designs opgeleverd. Hierdoor was er markt voor de design Academy, waar nieuwe ontwerpers werden opgeleid. Deze ontwerpers bleven hangen in de stad, waardoor er een creatieve design economie is ontstaan. Deze ontwerpers worden opgeleid in de stad, vinden werk in de stad en dragen bij aan de stad. Het is een proces van groei en vooruitgang. Het is een proces waarin verschillende factoren precies aansluiten. Een soort vraag en aanbod, maar dan complexer. De stad profiteert hier uiteindelijk van.

Zo heeft Eindhoven zich kunnen ontwikkelen tot designstad van wereldorde. Het design van nieuwe producten met nieuwe technologieën worden in Eindhoven bedacht, maar ook het design van geheel andere producten, zoals meubels. De creativiteit broeit in de stad. De stad is een plek waar deze creatieve sector een plek heel gevonden, maar ook de plek waar deze sector goed betaald werk kan vinden en kan floreren. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor een nieuwe sector om te groeien en succesvol te worden.

Skyzo Art is een plek waar het Eindhovens design wordt tentoongesteld, maar ook wordt verkocht. Wanneer jij een product wilt van een topdesign, is de galerij van Skyzo Art de plek in Eindhoven waar je moet zijn bij Strijp-s.